Bestuur

De stichting bestaat uit een bestuur en een raad van toezicht. De laatste groep houdt toezicht op en benoemt het bestuur. De dagelijkse leiding ligt in handen van het bestuur. Beide partijen bekleden geheel belangeloos hun functies.
De bestuursleden stellen zich graag aan u voor:

Raymon Berkhout

(Voorzitter)

ray@vriendenvandebinnenvaart.com

Sinds 2016 werkzaam binnen de Dari groep en op dit moment directeur van de Luxemburgse tak. Geen eigen familie in de binnenvaart, maar wel opgegroeid in Zwijndrecht. Sinds 2008 werkzaam in de Binnenvaart, maar niet zelf gevaren. Altijd bij een walorganisatie. Wel zeer betrokken in de binnenvaart. Ook zeer actief binnen de branchevereniging BLN-Schuttevaer.
Ondertussen wel getrouwd met een schippersdochter, dus nu wel familie in de binnenvaart.

Ik ben ingestapt in dit project omdat het belang van op de juiste manier profileren van de binnenvaart belangrijk is en juist ook door de nog (ben wel van ’81) jonge mensen. Onze generatie gaat in de toekomst noch meer te maken krijgen met de problemen die op ons afkomen. Het is dan ook cruciaal dat de we de middelen die beschikbaar zijn bundelen en onder het motto ‘wie betaald die bepaald’ principe te verdelen over projecten die onze doelstelling ondersteunen. Ook om te zorgen dat het verloop van de gesteunde projecten gaat zoals wij dit willen. Uiteraard tot een bepaalde hoogte.

Wim Snijders

(vice-voorzitter)

wim@vriendenvandebinnenvaart.com
Geboren en getogen in de Binnenvaart en na de internaattijd bij mijn ouders aan boord gaan gevaren. Vanaf 1974 als zelfstandig schipper/eigenaar in de droge ladingvaart en in 1975 getrouwd met een dochter uit een binnenvaart familie. Eind 1986 daarmee gestopt en in het expertise vak terecht gekomen. Schaden vaststellingen voor diverse verzekeraars uitgevoerd en ik ben vanaf 1994 ook schepen gaan keuren voor het IVR en later voor ILT. Vanaf 1996 zijn wij ook meer taxaties uit gaan voeren voor o.a. banken en scheepseigenaren, waarmee ik eind 2021 ook gestopt ben.

Daar ik de binnenvaart een warm hart toe draag en het naar mijn mening hard nodig is om o.a. de jeugd in aanraking te brengen met deze mooie bedrijfstak, is het belangrijk dat de branche hiervoor geld bij elkaar brengt om diverse projecten te kunnen financieren. Zoals zoveel dingen heeft het meestal toch te maken met geld, en dat is als éénling niet op te brengen. Door dit gezamenlijk uit te voeren, d.m.v. sponsoring, is er veel meer mogelijk, zodat wij deze mooie bedrijfstak nog lang kunnen bemannen met goed personeel.

Peter Sauer

(Penningmeester)

peter@vriendenvandebinnenvaart.com

Na in 1972 te zijn gestart bij een controle bedrijf op het gebied van granen en veevoeder heb ik al snel op de Rijnvaartafdeling kennis gemaakt met het transport op het water. Dit beviel zo goed dat ik besloot mijn verdere carrière aan de scheepvaart te verbinden. Via bedrijven die waren gespecialiseerd in het exploiteren van eigen schepen, makelaardij van scheepsvrachten en transporteren van containers, ben ik ruim 12 jaar eigenaar geweest van een scheepvaartbedrijf met relaties in heel Europa. Na een periode waarbij ik de Nederlandse belangen van een Franse rederij en een Duits transportbedrijf heb vertegenwoordigd, werd het tijd mijn ervaring in te zetten op het gebied van organisatie en financiën.

Met mijn jarenlange ervaring in de scheepvaart, en alles wat daarmee samenhangt, ben ik van mening dat ik een bijdrage kan leveren aan deze stichting met haar mooie doelstelling.

Nico Hoogelander

(Secretaris)

nico@vriendenvandebinnenvaart.com

Geboren als de zoon van een schipper, maar zelf nooit gevaren. Na mijn middelbare schoolopleiding bij toeval terecht gekomen op het kantoor van een verzekeraar met als specialisatie het beoordelen en accepteren van verzekeringen voor logistieke bedrijven zoals wegvervoerders, expediteurs, zeevaart en visserij, maar ook veel binnenvaart. Na een aantal jaar de overstap gemaakt naar SAA Overvliet als assurantiemakelaar met als specialisatie de binnenvaart. Inmiddels een paar jaar het directiestokje overgedragen aan een jongere generatie, maar nog wel als “ambassadeur“ aan deze mooie club verbonden.

Het is mij in mijn jarenlange werkzaamheden in de binnenvaart opgevallen dat veel mensen “van de wal” zo weinig weten van het reilen en zeilen aan boord van een binnenvaartschip. Toen ik dan ook benaderd werd voor een bestuursfunctie van deze stichting met het doel meer bekendheid te geven aan die mooie wereld van de binnenvaart en hoe het is om er in te werken, hoefde ik daar niet lang over na denken.

Gerard Deen

(Ledenwerver)

gerard@vriendenvandebinnenvaart.com

Net als velen van ons ben ook ik geboren en getogen in de binnenvaart. Het varen is mij dan ook met de paplepel ingegoten. Na bij mijn ouders te hebben gevaren in 1980 met mijn vrouw en schoonvader de maatschap Jegen & Deen gestart. Hier zijn wij begonnen met onze eerste tanker MTS Alpheus. In de jaren 90 werd de vloot uitgebreid met nog twee tankers. In 2000 wordt de onderneming G.C.M. Deen Shipping Holding opgericht. Tussen 2003 en 2010 worden er een 4-tal schepen gekocht en gebouwd. Ik heb nooit stilgezeten en ben altijd op zoek gegaan naar vernieuwing en innovatie. Hierdoor kwam in 2011 het MTS Argonon, het eerste LNG aangedreven binnenvaartschip ter wereld in de vaart. Hiervoor heb ik in dat jaar de titel “Havenman van Rotterdam” toegekend gekregen. In 2019 heb ik het stokje overgedragen aan mijn zoon, waardoor er nu tijd is vrijgekomen om mij bezig te gaan houden met “Vrienden van de binnenvaart”. Een initiatief dat mijn warme belangstelling heeft ,en ik zeer onderschrijf.

Het gaat mij aan het hart dat er zo weinig jongeren zijn die kiezen voor dit prachtige beroep. Vaak zijn dit dan de jongeren die ook als schipperskind geboren zijn. Het lijkt mij heel mooi om mijn steentje bij te kunnen dragen voor meer bekendheid waardoor wij dit mooie vak door kunnen geven aan de volgende generatie.

Jasmijn van Loon

(Bestuurslid)

jasmijn@vriendenvandebinnenvaart.com

Een schipperskind pur sang kan je mij wel noemen: jaren aan boord opgegroeid, gevolgd door uitstapjes naar de Dordste ligplaatsschool “Het Zwanejong” en vanaf mijn zesde jaar naar het Julia Schippersinternaat in Zwijndrecht. Na VMBO en MBO heb ik mijn HBO-opleiding commerciële economie in Breda afgerond om toch weer in de maritieme sector te belanden (een mooi voorbeeld van “het bloed kruipt waar het niet gaan kan”). Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest in de Rotterdamse haven bij Broekman Logistics en Bonn & Mees, werk ik bij het binnenvaartbedrijf van mijn familie, Van Loon Shipping. Hier ben ik momenteel de riviercruisetak aan het opzetten. 

De binnenvaart is een sector welke te bescheiden is in mijn ogen. Wij mogen ons meer op de voorgrond zetten om te laten zien dat wij een cruciale schakel zijn. Daarnaast is het een ontzettend veelzijdige en dynamische wereld die veel kansen biedt voor jongeren en zij-instromers.

Robin Overgauw

(Bestuurslid)

robin@vriendenvandebinnenvaart.com

Als het water in je bloed zit, gaat dat er nooit meer uit. Ik heb dat van mijn opa, die vroeger al met zijn schip, MTS Avanti, voer. De liefde voor het varen heeft mijn opa niet over kunnen geven, de liefde voor de sector wel.

In mijn functie bij Bosman Shipping Group sta ik voor mensen in hun kracht te zetten. Binnen de organisatie te kijken waar hun sterke punten liggen en deze beter naar voren laten komen. Hierbij niet alleen kijkend naar de mens in de functie, maar ook kijkend naar de mens achter de medewerker. Mijn streven is de lijnen tussen wal (kantoor) en water (schip) zo kort en persoonlijk mogelijk te houden.

Ik ben woonachtig in Zwijndrecht “De thuishaven van de Binnenvaart” en al vele jaren met veel plezier werkzaam in de prachtige wereld van de Binnenvaart.  Voor opvallend veel mensen een onbekende sector, terwijl deze in mijn ogen zo cruciaal is in de volledige transportketen. Met mijn kennis, ervaring en liefde voor de sector denk ik een goede bijdrage te kunnen leveren aan deze stichting.

De leden van de raad van toezicht zijn:

John van de Wijgaart

(Raad van Toezicht)

Als schipperszoon was de binnenvaart mij al vroeg bekend. Na de afronding van school en dus internaat in Nijmegen ben ik direct aan boord gestapt op het schip van mijn ouders. Na de kneepjes van het vak geleerd te hebben van mijn ouders, werd in 1988 ons eerste nieuwbouw containerschip Zembla gebouwd en afgebouwd in Hendrik Ido Ambacht. Samen met mijn ouders en broer maakte ons familiebedrijf in 2000 de stap om uit te breiden. Nu 22 jaar later zijn wij trotse eigenaar van meerdere Containerschepen en Tankers.

De combinatie van het varen, de vrijheid en de doorgroeimogelijkheden in de Maritieme sector maakt het voor mij één van de mooiste beroepen die er bestaan. Toch wilt het moeilijk slagen om de binnenvaart bekend te maken bij de onbekende. Wij weten dan ook dat de VVDB dit als doel voor ogen heeft waar wij voor de volle 100% achter willen staan.

Ron Besjes

(Raad van Toezicht)

Ik ben opgegroeid in een schippersfamilie. Al vroeg wist ik dat ik zelf ook schipper wilde worden. Na de middelbare school ben ik het toenmalige KOF (Koninklijk Onderwijs Fonds) gaan doen om op mijn 16e als matroos bij mijn ouders aan boord te gaan varen. We voeren toen in de ‘droge lading’ sector. In 1987 bouwden we ons 1e containerschip, in 1995 de volgende en in die periode zijn we overgegaan naar een schip met mijn eigen gezin. In 2004 bouwden we de 1e tanker en hebben deze vloot de volgende jaren uitgebreid naar 3 tankers. 

Aan het begin van dit jaar hebben we weer een nieuwe tak van de binnenvaart aangesneden, de overname van een passagiersschip. Onze inmiddels volwassen dochters zijn daarbij ook betrokken wat ik heel mooi vind. Tot op de dag van vandaag kan de binnenvaart me nog steeds fascineren door de vele ‘takken van sport’ die het in zich heeft. Het doel van de Vrienden van de Binnenvaart is om jongeren voor het veelomvattende vak te enthousiasmeren.

Alexander Wanders

(Raad van Toezicht)

Na op het internaat gezeten te hebben en in het weekend aan boord van de Jowi, ben ik de MBO Rijn- en Binnenvaart-opleiding gaan volgen. Daarna, maar ook tijdens de opleiding, gevaren op het containerschip Jowi. Op een bepaald moment is de koers gewijzigd en hebben wij een bunkerschip gebouwd. In 2016 werd Unibarge opgericht en na 6 maanden ben ik actief aan de slag gegaan als Fleetmanager bij Unibarge Quality. Tot op de dag van vandaag doe ik dat nog steeds met veel plezier.

De doelstelling van de Stichting Vrienden Van De Binnenvaart om meer bekendheid te geven aan het veilige vervoer over water, maar vooral de jeugd enthousiast te maken voor het werken in deze branche, onderschrijf ik als Fleet- en Qualitymanager volledig. Ik wil mij daar graag voor inzitten als lid van de RvT.

Contact

Veerplein 45,
3331 LD Zwijndrecht

Postbus 234,
3330 AE Zwijndrecht

078 – 20 32 001
info@vriendenvandebinnenvaart.com
www.vriendenvandebinnenvaart.com
IBAN: NL46RABO 0377 8702 93
BTWnr: NL86 318 1910 B01
ANBI: 863 181 910

Vrienden van de Binnenvaart © 2021 | Webdesign by Martime Filming Group